Utazó Planetárium
  kezdőlap bemutatkozó referenciák árak műsorok planetáriumról kapcsolat
Műsorok

A digitális planetárium új lehetőséget teremt arra, hogy megismerjük a csillagos égbolt jelenségeit, megértsük az égi jelenségek hátterében húzodó természeti törvényeket, másrészt szeretnénk elősegíteni a csillagok és a bolygók szabad szemmel vagy távcsővel történő megfigyelését is, hisz a planetáriumban megismert jelenségeket mindenki nyomon követheti maga is. A digitális technikának köszönhetően sokrétű lehetőség van az előadások összeállítására, látványos képeken, animációkon és filmeken elevenednek meg az égbolt csodái a "hagyományos" planetáriumi bemutatók mellett. Megjeleníthetjük az égboltot a Föld és a Naprendszer bármely pontjáról nézve, előre mehetünk az időben, megpillantva a csillagképeket évezredek múlva. Láthatjuk a Föld és a többi naprendszerbeli bolygó mozgását, újra átélhetjük az 1999-es teljes napfogyatkozást, vagy az eddig látott legnagyobb meteorhullást.

Előre összeállított tematikus műsoraink mellett lehetőség van egyéni kéréseket is figyelembe véve más műsorok összeállítására is. Az UtazóPlanetárium csapata hiszi, hogy a földrajz és a fizika tantárgyak csillagászatot érintő fejezetei a modern digitális technika nyújtotta élmény által sokkal nagyobb hatásfokkal oktathatók egy planetáriumban, mint tantermi körülmények között. Az iskolák számára összeállított élőszavas előadásokat szakképzett csillagászok tartják, így előadás közben is bátran kérdezhet a hallgatóság.

Kiknek ajánljuk a műsorainkat?

Előre összeállított tematikus vagy előszavas műsorainkkal minden korosztály számára tudunk élményt nyújtani.

  • Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk a Aba a manófiú és Lana a tündérlány kalandozásait a csillagképek és bolygók világában.
  • Középiskolás korosztálynak több műsorunk is érdeklődésre tarthat számot, emellett szervesen kapcsolódhatnak a NAT tananyagába, és számos érdekes, kevésbé ismert jelenséget is megismertet a Naprendszerről, csillagokról, vagy akár a távoli csillagködökről.
  • Érdeklődő felnőtteknek ajánljuk azon műsorainkat, ahol részletesebben ismerkedhetnek meg egy-egy kiragadott, mindenkit foglalkoztató témával
  • Családoknak akár a mesés akár a komolyabb előadást választják is, igazi családi szórakozást, maradandó képi élményt nyújtanak.

Előre elkészített tematikus műsoraink

Aba és Lana: Űrkalandozások - Utazás a Naprendszerben

Aba a manófiú és Lana a tündérlány hazafelé tartanak Manóvárosba, miközben korábbi kalandjaikról beszélgetve lassan rájuk esteledik. Esti sétájuk során együtt próbálják felfedezni az égbolt csodáit, a csillagképeket, a bolygókat. Esti nézelődésük alatt megismerkednek Kiliánnal a barátságos űrlénnyel, akinek segítségél részt vesznek egy fantasztikus utazáson. Az űrutazás alatt meglátogatják a Naprendszer bolygóit, és nagyon sok új ismeretre is szert tesznek. Miközben végigkísérjük Abát és Lanát kalandjaikon, mi is megismerkedünk a Naprendszer égitestjeivel.
Időtartam: kb. 35 perc

(kalandos mese gyerekeknek 3-8 éves kor között, magyar/szlovák nyelven)

 

A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton

Előadásunk során az UtazóPlanetárium látogatói bepillantást nyerhetnek a csillagképek világába, azok mitológiai történetébe, megismerkedhetnek az állatövi jegyekkel. A bemutatóban a bolygók világába is kiruccanunk átutazva Naprendszerünkön, megtudhatjuk hogyan képzeljük el a jelenlegi tudásunk alapján bolygórendszerünk születését, utazásunk vége felé pedig a Világűr távolabbi tartományait is érintjük.
Időtartam: kb. 32 perc

(magyar nyelvű élőszavas vagy szinkronizált csillagászati bemutató 8 éves kortól minden korosztálynak)

 

Visszatérés a Holdra - egyszer és mindenkorra / Back to the moon for Good

A Google Lunar X Prize verseny a legnagyobb díjazású holdraszállást elősegítő verseny az eddigi történelemben. A film segítségével akár magunk is kedvet kaphatunk, hogy elkészítsük saját űreszközünket, mellyel landolhatunk a Holdon. A történet az űr felfedezésének első nagy korszakával nyit, áttekinti a égi szomszédunk kutatásának történetét. Segítségéveé megismerhetjük keletkezésének, fejlődésének történetét, mai szerkezetének pontos leírását. A film második felében megtudhatjuk a Google Lunar X Prize verseny célját, mely lehetőséget teremthet arra, hogy újra "ráléphessünk" égi szomszédunk felsznére. Láthatjuk számos versenyző csapat technikai újításait, fejlesztéseit, ahogy azon dolgoznak, hogy eljuttasák saját űreszközüket a Hold felszínére - vajon magyarok is részt vesznek ebben a versenybe?
Időtartam: kb. 25 perc

(magyar/angol/német nyelvű csillagászati film minden korosztálynak)

 

Utazás a bolygók csodálatos világába

Műsorunkban betekintést nyújtunk a csillagkeletkezés / bolygókeletkezés világába. Részletesen, látványos képi elemekkel tarkítva ismerjük meg bolygószomszédainkat, valamint a Napot.
Időtartam: kb. 22 perc

(magyar/angol nyelvű csillagászati film 12 éves kortól minden korosztálynak)

Minden jog fenntartva
© Utazó Planetárium Kft, 2012-2015
Web: Forgács-Dajka Emese