Utazó Planetárium
  kezdőlap bemutatkozó referenciák árak műsorok planetáriumról kapcsolat
Információk a planetáriumról

 

Pár szó a kupoláról

A kupola egy GoDome gyártmányú, 5 méter átmérőjű, túlnyomásos, speciális kétrétegű planetáriumi sátor. A kupola tűzálló anyagból készült, így a tűzvédelmi előírásoknak is megfelel. A kupolát egy kompresszor fújja fel, és a folyamatosan befúvott levegő tart az előadások alatt. A folyamatos légcsere és a belső nyomás szabályozására szelepek szolgálnak. A kompresszoros felfújásnak köszönhetően a kupola mintegy 10 perc alatt felállítható, majd a műszerek elhelyezése és beállítása után közel 30 perc alatt a planetárium indulásra kész. A kupola felfújásához minimálisan egy 6m x 6m alapterületű, 3.5 méter belmagassagú fedett helyszínre van szükség. Ezt általában tanintézmények esetén a tornateremben a legegyszerűbb megoldani. A felállítást követően a kupola 25-30 fő befogadására képes, ahol a hallgatóság párnákon ülve élvezheti a teljes sötétségben vetített csillagos égbolt látványát.

Pár szó a vetítő technikáról

Az UtazóPlanetárium digitális technikán alapuló planetárium, ezért a csillagos égboltot egy fullHD felbontású (1920x1080 pixel) igen fényerős projektorral vetítjük a kupola teljes félgömb felületére. Mivel a vetítő egy síkprojektor, ezért a vetítés során egy, a vetítőlencse elé helyezett halszemoptikás optikai rendszer gondoskodik a teljes félgömbre való leképezésről.

Pár szó a planetárium programról

Hagyományosan a planetárium a szabad szemmel látható égitestek, mint a csillagok, bolygók, Hold és Nap megjelenítésére szolgáló igen összetett műszer. A digitális technikának köszönhetően azonban az UtazóPlanetárium kupolája alatt a Nightshade planetárium program gondoskodik a csillagos égbolt látványáról. Előadásainkat a hagyományos planetáriumok műsorainak szellemében állítottuk össze, azaz bemutatjuk a csillagképeket, a bolygókat, ezen égitestek mozgását, megnézzük, hogyan változik a csillagos égbolt látványa a Föld különböző pontjairól nézve, vagy akár különböző időpontokba, az időben előre vagy hátra mozogva. Emelett azonban a digitális technikának köszönhetően fulldome, azaz teljes kupolás, térhatasú filmekkel, filmrészletekkel is bővítjük műsorainkat, tovább növelve a műsorok érdekességét. A látványos elemek mellett, az UtazóPlanetárium csapata elsődleges céljának az oktatást és ismeretterjesztést tekinti, ezért műsoraink összeállításában elsősorban ezekre törekedtünk.

Minden jog fenntartva
© Utazó Planetárium Kft, 2012-2015
Web: Forgács-Dajka Emese